Těšetická pálenice používá klasické uspořádání destilační aparatury-destilace na dvou kotlech. Pěstitelské pálení se provozuje na původních kotlech z roku 1973 (na kterých se mimo jiné vyráběla Whiskey King Barley a whisky Gold Cock). Používá se zapojení třech destilačních kotlů, dvou záparových (na kvas) a jednoho rektifikačního kotle, které jsou vytápěny parou. Díky tomuto uspořádání můžeme získat více aromatického destilátu a tím kvalitní a chuťově výrazný destilát.Minimální sádka zpracovaného kvasu je 100 l. Zpracování většího množství kvasu je také možné při použití druhého záparového kotle, který pojme až 800 l kvasu.

Hánácke pálenické desatero

Antoním Zlámal je destilatér s mnohaletou praxí a doporučuje zpracovatelům ovoce na kvas, aby se drželi zásad Desatera hanáckého pálení. Vězte, že správným vedením kvasu přispějete k jeho vysoké kvalitě a následnému požitku.

  1. Do kvasô dávéte jenom vêzrály ovoce.
  2. Kvasny nádobê majó bêt ômêty.
  3. Ovoce pomelte, ale kostkê nedrťte.
  4. Nedávéte do kvasô côkr.
  5. Nádobê plňte cely a naráz.
  6. Nedávéte kvas na slônko ani do zeme.
  7. Kvas má bêt furt ôzavřené.
  8. Na koncô kvašeni dekô vêhoďte.
  9. Vêpalte tam, kde temô rozômijó.
  10. Kořalkô řeďte jenom ôpravenó vodó.